Bent u zelfstandig en wilt u een wagen op de zaak kopen? Of wilt u bedrijfswagens voorzien voor uw personeel? Net zoals bij privéwagens, moet u voor uw bedrijfswagen ook verplicht een zakelijke autoverzekering afsluiten en kunt u zelf kiezen welke opties u daar nog bijneemt. 

Zakelijke autoverzekering

Belangrijk! Gebruikt u uw bedrijfswagen ook voor privédoeleinden? Bijvoorbeeld om de kinderen naar school te brengen of om boodschappen te doen? Wanneer u voor uw bedrijfswagen een verzekering aangaat, is uw privégebruik automatisch ook meeverzekerd. Zo kunt u ongestoord met uw auto rondrijden en altijd en overal beschermd blijven. 
 

BA-autoverzekering voor bedrijfswagens

Als u een bedrijfswagen koopt, bent u verplicht om een BA-autoverzekering aan te gaan. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt de materiële en lichamelijke schade die u bij een ongeval veroorzaakt aan derden. Zo moet u niet in uw eentje alle kosten betalen, want soms kunnen die wel eens hoog oplopen.
 

Wat dekt de zakelijke BA-autoverzekering?

De BA-autoverzekering dekt de lichamelijke letsels en materiële schade die u berokkent aan derden in België én in het buitenland. Materieel kan gaan over schade aan de auto van de tegenpartij, maar ook aan een fiets, een gebouw of een deel van de openbare weg. De lichamelijke letsels van de slachtoffers op de weg, maar ook van de passagiers van uw wagen zijn ook verzekerd. 

Wat de BA-autoverzekering niet dekt, zijn de materiële schade aan het eigen voertuig en de lichamelijke letsels van de bestuurder. Hiervoor kunt u wel kiezen voor respectievelijk een omniumverzekering en een bestuurdersverzekering. 

De BA-autoverzekering is wettelijk vastgelegd, waardoor de voorwaarden er bij elke verzekeraar hetzelfde zullen uitzien. Wat wél verschilt, zijn de opties die u erbij neemt om zich nog beter te beschermen tegen verschillende risico’s.

Omniumverzekering voor bedrijfswagens

Met een omniumverzekering kunt u extra opties toevoegen aan uw zakelijke autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Die extra dekkingen zijn afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar en worden altijd contractueel vastgelegd. Over het algemeen wordt een omniumverzekering heel vaak gekozen omdat de kosten van schade aan uw eigen wagen zo ook gedekt zijn, mocht u zelf een ongeval veroorzaken. 

Bij een omniumverzekering heeft u twee keuzes:

  • Een full-omniumverzekering die uw bedrijfswagen tegen alle risico’s beschermt
  • Een mini-omniumverzekering die uw wagen enkel beschermt tegen diefstal, brand, glasbreuk, schade door natuurelementen en aanrijding door dieren

Welke omniumverzekering u afsluit, hangt vooral af van de waarde van uw bedrijfswagen. Zo zult u een gloednieuwe auto of een voertuig met een hoge kostprijs waarschijnlijk liever full-omnium verzekeren, terwijl het bij een oudere of tweedehandswagen voordeliger kan zijn om voor de mini-omniumverzekering te kiezen.

Extra verzekering voor uw bedrijfswagen

Met een aantal extra waarborgen kunt u uw zakelijke autoverzekering nog uitbreiden. Zo kunt u zichzelf - lichamelijk én juridisch - beschermen bij een ongeval en komt u zonder zorgen bij uw zakelijke afspraak, ook als u pech hebt onderweg. 

Reisbijstand

U heeft een belangrijke afspraak, moet een levering wegbrengen of een klant ophalen? Dan wilt u zeker op tijd zijn en zonder zorgen op uw bestemming aankomen. Maar een ongeluk of pech zijn snel gebeurd. 

Met een verzekering voor pechverhelping en reisbijstand kunt u altijd en overal rekenen op hulp. Ofwel wordt uw technisch probleem opgelost en kunt u weer verder rijden, ofwel wordt uw wagen weggesleept en kunt u meteen beroep doen op een vervangwagen. Zo komt u toch nog tijdig aan bij uw zakelijke afspraak. 
 

Bestuurdersverzekering

Met een gewone BA-autoverzekering zijn uw eigen lichamelijke letsels bij een ongeval niet gedekt. U kunt zichzelf wél beschermen met een bestuurdersverzekering. Daarbij kunt u kiezen voor:

  • terugbetaling van de hospitalisatiekosten en medische verzorging, dus als u in het ziekenhuis terechtkomt na een ongeval
  • terugbetaling van het inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid na een ongeval
  • betaling van een kapitaal of een rente bij invaliditeit na een ongeval 
  • betaling van een kapitaal bij overlijden als gevolg van een ongeval

Welke opties de bestuurdersverzekering juist dekt, hangt af van uw verzekeraar en moet u dus op voorhand grondig bespreken en vastleggen.

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandsverzekering beschermt uw belangen in élke situatie - of u nu zelf een ongeval veroorzaakte of in uw recht was. 

Is er bijvoorbeeld iemand tegen uw wagen gereden, maar ontkent die dat? Dan zorgt de rechtsbijstand ervoor dat u toch de juiste schadevergoeding krijgt door u bij te staan in de rechtbank. Heeft u zelf een fout begaan met uw wagen? Dan krijgt u de juiste bijstand in de politierechtbank om uw straf zo laag mogelijk te houden.
 

Bekijk onze andere verzekeringen:

Of u nu een winkelpand, horecazaak, praktijk of kantoor bezit: bescherm uw pand optimaal tegen schade en neem onnodige zorgen weg met een brandverzekering op maat.

Lees meer

Als zelfstandige staat u grotendeels zelf in voor uw pensioen. Verzeker een centje voor uw oude dag én geniet van fiscale voordelen met een VAPZ.

Lees meer