Bent u zelfstandig? Dan weet u vast al dat uw pensioen niet royaal zal zijn. Om toch financiële zekerheid op uw oude dag te garanderen, kunt u op verschillende manieren sparen voor uw pensioen als zelfstandige. Dat kan bijvoorbeeld met het klassieke pensioensparen, maar in functie van uw beroepsactiviteit kunt u ook een RIZIV-overeenkomst voor (para)medische beroepen, een IPT (individuele pensioentoezegging) of een groepsverzekering afsluiten.

Of u kiest voor een VAPZ, het ‘Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen’. Daarmee bouwt u niet alleen een pensioen als zelfstandige op, maar beschermt u ook uw nabestaanden bij vroegtijdig overlijden én kunt u van fiscale voordelen genieten.

VAPZ

Fiscaal voordeel VAPZ

Als zelfstandige is een VAPZ afsluiten een gunstige keuze. U kunt namelijk de premie inbrengen als beroepskost en dus aftrekken van uw belastbaar inkomen. Het bedrag van de aftrekbare premie is beperkt tot 8,17% van uw geherwaardeerd beroepsinkomen waarop uw sociale bijdragen worden berekend. 
 

VAPZ of sociaal VAPZ?

Naast het gewone VAPZ, kunt u ook kiezen voor het sociaal VAPZ. Daarmee kunt u een hogere premie van uw belastingen aftrekken - tot 9,40% in tegenstelling tot de 8,17% bij een gewone VAPZ. Om een sociaal VAPZ te kunnen afsluiten, moet u naast het vrij aanvullend pensioen en het kapitaal bij overlijden minstens 10% van uw premie besteden aan bijkomende waarborgen. Denk dan aan arbeidsongeschiktheid, ziekteverlof of overlijden. 

Opgelet! U kunt enkel een VAPZ afsluiten als zelfstandige in hoofdberoep, of in bijberoep als u sociale bijdragen betaalt die gelijkwaardig zijn aan een hoofdberoep. Indien u niet in orde bent met uw sociale bijdragen, komt u niet in aanmerking voor het afsluiten van een VAPZ.

Bekijk onze andere verzekeringen:

Ongelukken zijn snel gebeurd en een onvoorzichtigheid is menselijk. Bescherm uw onderneming in ieder geval tegen de kosten van schade aan derden met een BA-uitbating.

Lees meer

Of u nu een winkelpand, horecazaak, praktijk of kantoor bezit: bescherm uw pand optimaal tegen schade en neem onnodige zorgen weg met een brandverzekering op maat.

Lees meer