Wanneer u een woonlening aangaat bij de bank, wordt er vaak voorgesteld om ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. De schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar kan wel een groot voordeel bieden voor uw partner, kinderen of andere erfgenamen als u zou overlijden voor het afbetalen van uw lening. 

De schuldsaldoverzekering biedt namelijk een vorm van overlijdensverzekering die ervoor zorgt dat uw lening gedeeltelijk of volledig afgelost wordt bij uw overlijden, zodat uw nabestaanden niet met de last van uw afbetaling opgezadeld zitten.
 

Schuldsaldoverzekering

Waarom een schuldsaldoverzekering aangaan?

De schuldsaldoverzekering is interessant voor iedereen, maar vooral voor koppels en gezinnen met kinderen die hun nabestaanden niet willen laten opdraaien voor de kosten van hun afbetaling. 

Gaat u als koppel een lening met schuldsaldoverzekering aan, dan kunt u er vaak voor kiezen om een 50%-50% dekking of een 100%-100% dekking aan te gaan. In het eerste geval wordt bij uw overlijden de helft van de lening afbetaald met de schuldsaldoverzekering en is de helft voor de rekening van uw partner. Bij een 100%-100% dekking worden beide partners volledig gedekt en wordt bij een plots overlijden de lening volledig afgelost. Daarnaast kunt u ook een verdeling op maat kiezen, die invloed zal hebben op de premie die u betaalt. Hoe hoger het aflossingsbedrag bij overlijden, hoe meer u zal betalen voor uw verzekering.
 

Schuldsaldoverzekering aangaan bij de bank

Wanneer u een hypothecaire lening aangaat bij een bank of financiële instelling, wordt de schuldsaldoverzekering vaak aangeprezen als een beter tarief voor uw lening. Het kan soms echter nog goedkoper zijn om de schuldsaldoverzekering af te sluiten bij een andere partij. Bekijk dus goed welke van de opties voor u het voordeligst uitkomt:

  • Een schuldsaldoverzekering afsluiten bij dezelfde instelling als waar u uw lening aangaat en zo een lagere afbetaling genieten, of
  • Een schuldsaldoverzekering aangaan bij een andere instelling die deze goedkoper aanbiedt, maar zo wel de korting op uw interestvoet van uw lening laten vallen.
     

Waarom moet ik een medische vragenlijst invullen?

Gaat u een schuldsaldoverzekering aan, dan zal u altijd medisch gescreend worden aan de hand van een vragenlijst en soms zelfs een medisch onderzoek moeten ondergaan. Op die manier kan de instelling waar u uw verzekering aangaat uw premie berekenen op basis van uw overlijdensrisico. Bent u wat ouder, heeft u een bepaalde ziekte of aandoening of loopt u op een andere manier risico op overlijden? Dan zal uw premie hoger liggen of kunt u zelfs - in uitzonderlijke gevallen - geweigerd worden door de verzekeraar. 

Ook het bedrag waarvoor de schuldsaldoverzekering tussenkomt en de looptijd van de verzekering spelen een rol bij het bepalen van de premie. Weeg uw opties voldoende af en laat u professioneel adviseren over welke verzekering u nodig hebt.
 

Bekijk onze andere verzekeringen:

Uw woning of huurwoning optimaal beschermen tegen schade? Een brandverzekering neemt een pak zorgen weg.

Lees meer

Ongelukken zijn snel gebeurd en maken al gauw hoge kosten. Laat die zorgen achterwege met een BA-familiale verzekering.

Lees meer