Net een huis of appartement gekocht? Dan heeft u waarschijnlijk een flinke investering gedaan en wilt u die het liefst van al beschermen. Een brandverzekering afsluiten is dan warm aanbevolen en bij sommige banken ook verplicht wanneer u een lening aangaat. Maar wat dekt de brandverzekering allemaal en welke opties heeft u?

Brandverzekering

Wat dekt de brandverzekering?

Hoewel de naam het anders laat uitschijnen, beschermt de brandverzekering u tegen veel meer dan alleen een woningbrand. Daarom spreken we ook wel van de woningverzekering. Kortweg bent u verzekerd voor de gevolgen van materiële schade aan uw woning en de inhoud ervan. Die schade kan veroorzaakt worden door:

  • brand
  • een ontploffing of implosie
  • blikseminslag
  • aanslagen en arbeidsconflicten
  • een dier of transportmiddel dat je woning aanbotst
  • glasschade
  • schade na een inbraak
  • een omgevallen boom of afgebroken tak
  • weersomstandigheden zoals storm, sneeuw- of ijsdruk en hagel
  • natuurrampen

Basisdekking en aanvullende dekkingen

Hoewel de basisdekking voor een brandverzekering vaak gelijkaardig is, verschilt die soms toch nog van verzekeraar tot verzekeraar. De meeste verzekeringen zullen kosten die voortkomen uit de hierboven vermelde schade vergoeden. 

Daarnaast kan u de brandverzekering uitbreiden en zich ook laten verzekeren tegen de kosten die u - eventueel op vraag van de verzekeraar - maakt om te voorkomen dat de schade zich uitbreidt of opnieuw voordoet. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om het draagbaar brandblusapparaat waarmee u zelf een brand probeerde te doven, maar ook om een zeil dat over een vernield dak wordt gespannen om waterschade te voorkomen. Dit noemen we reddingskosten. Het gaat dan niet om loutere preventiekosten, maar wel om kosten die de verdere schade voorkomen.

U kunt er ook voor kiezen om zich te laten verzekeren tegen schade aan derden, bijvoorbeeld wanneer een brand overslaat op een andere woning. Dat is dan de zogenaamde burgerlijke extra-contractuele aansprakelijkheid.
 

Optionele dekkingen

Bij het aangaan van uw brandverzekering kunt u zelf aangeven wat u precies wilt verzekeren, waarbij u bijvoorbeeld uw meest waardevolle meubilair, dure technologie of juwelen kunt oplijsten.

Daarnaast kunt u een dekking diefstal en vandalisme kiezen, zodat u ook verzekerd bent tegen gestolen goederen en schade die opzettelijk door mensen werd aangebracht.
 

Wat met een huurcontract?

Niet enkel voor eigenaars, maar ook voor huurders is een brandverzekering noodzakelijk. Zo verzekert u uw huurdersaansprakelijkheid en worden uw kosten gedekt bij schade door brand, bliksem en dergelijke aan het pand. Bij sommige verzekeraars kunt u zelfs voor een wereldwijde verzekering huurdersaansprakelijkheid kiezen, waardoor u steeds verzekerd bent telkens u iets huurt. Denk aan een feestzaal, een vakantiehuis of zelfs het kot van uw zoon of dochter.

Bekijk onze andere verzekeringen:

Met een schuldsaldoverzekering ontzorgt u uw nabestaanden. De afbetaling van uw woonlening komt namelijk niet op hun schouders terecht.

Lees meer

Ongelukken zijn snel gebeurd en maken al gauw hoge kosten. Laat die zorgen achterwege met een BA-familiale verzekering.

Lees meer