item-image

We geven het toe: het is niet de meest romantische activiteit als kersvers gehuwd koppel, maar nagaan welke verzekeringen jullie dubbel hebben en je dus ook kunt schrappen is wel absoluut een must.

Verzekeringen voor gehuwden zijn immers goedkoper dan verzekeringen voor alleenstaanden. Vermijd dus dubbele kosten en voeg je verzekeringen samen. Let er wel op dat je je voldoende verzekert, want gehuwden zijn verantwoordelijk voor elkaar. Wie beslist om te scheiden, schrapt zijn gemeenschappelijke verzekeringen dan weer het best zo snel mogelijk.

Grotere inboedel

Hij wil die exclusieve LP-collectie absoluut meenemen en zij het familie-erfstuk. Trouwen en samenwonen betekent ook: meubels en andere spullen delen. Daarom verzeker je best je inboedel om de kosten van die aankopen te recupereren bij brand, overstroming of diefstal. Soms zit die inboedelverzekering al in je brandverzekering, soms niet. Ga dat dus zeker na. Je kunt een inventaris laten opstellen door kamer per kamer te doorlopen of je kunt je voor een vast maximumbedrag laten verzekeren. Gaat een partner weg? Dan moet die een nieuwe polis onderschrijven op het nieuwe adres: zowel voor de nieuwe woning als voor het gedeelte van de inboedel dat hij of zij meeneemt. Ook die exclusieve LP-collectie of het familie-erfstuk dus!

Tot de dood ons scheidt

Verzekeringen nemen betekent - jammer genoeg - vaak ook denken in functie van worstcasescenarios: overlijden bijvoorbeeld. Neem daarom een overlijdens- of levensverzekering. Als je partner minder verdient dan jij, kan hij of zij en jullie kinderen ook na je dood dezelfde levensstandaard behouden. Als je scheidt, wil je mogelijk niet dat je ex-partner nog van je geld profiteert. Pas daarom bij je scheiding de begunstigingsclausules van de bestaande verzekeringen aan. Die clausules bepalen wie de verzekering kan genieten als één partner sterft. Vergeet dat bijvoorbeeld ook niet aan te passen bij een groepsverzekering, het pensioensparen, en een vrij spaar- of beleggingscontract.

Verdien iets aan je huwelijk

Wist je dat trouwen je zelfs iets kan opleveren? Wie trouwt en een laag inkomen heeft, kan gebruikmaken van de zogenaamde ‘huwelijkscoëfficiënt. Daardoor wordt de best verdienende partner minder belast, wat resulteert in een hoger nettoloon. Als je beschikbaar nettoloon verandert door dit huwelijksvoordeel is het ook nuttig om na te gaan of je arbeidsongeschiktheidsrente of gewaarborgd inkomen nog correct verzekerd is in het geval dat je ziek zou worden.

Net getrouwd? Daar zijn de kinderen!

Na een huwelijk kunnen kinderen snel volgen. En kinderen brengen nu eenmaal ook kosten met zich mee. De bevalling zelf of je dochter die haar voet in de dansles breekt? Een hospitalisatieverzekering dekt alle medische en paramedische kosten. Schopt je zoon per ongeluk zijn voetbal in de ruiten van de buren? Dan komt de familiale verzekering tussenbeide. Let er wel op dat je familiale verzekering het hele gezin verzekert en niet enkel een partner. Twee must haves dus voor koppels die weldra kinderen verwachten.