item-image

Ook dit jaar vertrekken we weer massaal met de wagen op vakantie in Europa. Een goede voorbereiding is dan absoluut noodzakelijk. Is alles goed voorbereid? Tank vol: check! Route uitstippelen: check! Bagage in de koffer: check! Niks vergeten zoals de Ipad voor de kinderen: check! Maar wat met de juridische checks? Zo vermijd je een boete als je terugkomt uit vakantie. We zetten er hieronder enkele voor jou op een rijtje.

Heb je alle nodige documenten op zak?

Zorg dat je steeds je Belgisch rijbewijs bij je hebt. Dit is geldig binnen de hele Europese Unie.

Ook is het belangrijk om steeds een Europees aanrijdingsformulier in je wagen te bewaren. Zo kan je snel reageren, moest je onderweg betrokken geraken bij een aanrijding. Je kan dit formulier ook downloaden via de QR-code op website van Datassur.

Reis je met een huisdier? Dan moet het gechipt zijn. Daarnaast heb je ook een EU-paspoort nodig met bewijs dat je huisdier ingeënt is tegen hondsdolheid.

Kijk ook steeds na in welke landen je een wegenvignet nodig hebt zodat je dit al op voorhand kan aankopen.
 

Zijn er specifieke verkeersregels?

Er bestaat binnen de Europese Unie niet iets als een eengemaakt verkeersrecht. Elk land heeft dus zijn eigen regeltjes. Veel gelijkaardig aan de Belgische verkeersregels, maar in elk land zijn er toch wat "speciallekes". 

In Frankrijk is het verboden om radardetectieapparatuur te bezitten of gebruiken. Ook het signaleren van flitspalen of trajectcontroles via andere apparatuur, zoals een gps of gsm, is niet toegestaan. Beter opletten dus...

Op smalle wegen met veel bochten in Spanje ben je dan weer verplicht om tegenliggers te waarschuwen door te claxonneren.

Lekker cruisen op de snelwegen in Duitsland? Neem dan zeker geen risico wanneer je tank bijna leeg is. Mocht je daar met de wagen stilvallen, zal je er nog eens een boete bovenop krijgen. Stilstaan op de snelwegen is in Duitsland immers verboden.
 

Denk je even aan het milieu?

In België zijn we intussen vertrouwd met Lage Emissie Zones, maar wist je dat in heel wat andere landen er ook soortgelijke zones bestaan?

In Duitsland moet je bijvoorbeeld in bepaalde steden, zoals Berlijn en Keulen, een milieuvignet hebben alvorens je de stad mag binnen rijden. Ook voor bepaalde steden in Frankrijk heb je een milieusticker nodig. Heb je dit vignet of sticker niet, dan riskeer je een boete.

In Italië zijn er heel wat steden (met een historisch centrum) waar je met de auto als toerist niet binnen mag tussen bepaalde uren. Als je dit wel doet, maak je kans op een boete. Parkeren buiten de stad is dus de boodschap.

Kijk steeds goed na welke milieurestricties er bestaan in de landen, steden of zones die je met de wagen bezoekt.
 

Credits go to Euromex | rechtsbijstand.