item-image

In de winter kan je auto zwaar te lijden hebben onder zout en vuil. Een veiligheidscontrole en een goede poetsbeurt zijn zeker geen overbodige luxe!

Een complete reinigingsbeurt

Ga voor de poetsbeurt naar de carwash of gebruik, als je het zelf doet, een zachte spons en zachte borstels. Ook een laagje was doet je wagen er meteen beter uitzien. Met een hogedrukreiniger je wagen te lijf gaan, is dan weer een minder goed idee. 

Als de buitenkant klaar is, vergeet dan ook niet om de binnenkant van je auto onder handen te nemen. Schrob de binnenbekleding of gebruik een stofzuiger om virussen en bacteriën te verwijderen. Want zeg nu zelf, je rijdt toch ook het liefst in een wagen die niet vol zit met lege flesjes, verpakkingen, kruimels, …

Een schone auto is nog geen veilige auto

Het is niet omdat jouw wagen volledig proper is dat hij ook volledig veilig is. Onderwerp je auto daarom ook aan een zorgvuldige veiligheidscontrole. Laten de ruitenwissers bijvoorbeeld alleen maar strepen achter? Trakteer jezelf dan op een nieuw stel ruitenwissers en vul meteen ook de ruitenwisservloeistof bij.

Controleer ook je lampen, het oliepeil, het koelwaterpeil en de toestand van de banden. Als je zelf je banden verwisselt, ben je natuurlijk op de hoogte van de juiste looprichting van de wielen, het voorgeschreven aanhaalmoment, de juiste wielbouten, de juiste wielsleutel en de juiste bandenspanning. Zo niet, neem dan contact op met een vakman. Hij helpt je met veel plezier. 

Niet alleen auto's zien af, denk ook aan je motorfiets

Auto's hebben het zwaar te verduren tijdens de winter door de koude, het zout en het vuil. Motorfietsen daarentegen staan vaak heel de winter stil. Het is dus erg belangrijk dat zij in het voorjaar aan een zorgvuldige controle worden onderworpen om te kijken of ze de winterslaap goed hebben doorstaan.

Heeft de accu nog voldoende zuur? Hebben de banden nog voldoende profiel en de juiste bandenspanning? En zijn ook alle slangen lekvrij? Zo ja, dan heb je alleen nog goede beschermende kleding nodig voor een heerlijke tocht door de warme voorjaarswind.

Wat je zelf doet, doe je niet altijd beter

Zelf je voertuig op orde brengen, voelt goed en versterkt de band met jouw auto of motorfiets. Maar ook de beste voorjaarscontrole vormt geen vervanging voor regelmatige servicebeurten door een garage. Onthoud dit, zodat je ook volgend jaar weer zonder zorgen op pad kunt gaan.