item-image

Zoals veel Belgen ondertussen weten, kan een verkeerde klik ernstige gevolgen hebben. Surf vanaf nu in alle gemoedsrust in de onlinewereld. Cyber Safe beschermt u en uw gezin tegen de gevaren van surfen op het internet, online shoppen en sociale media. Denkt u dat een hacker er van door is met uw gegevens? U hebt twijfels over uw onlineaankoop? Wordt uw foto zonder uw toestemming gebruikt? Tegenwoordig hebben we allemaal een beetje nood aan bescherming en ondersteuning voor digitale gevaren. Hieronder kan u alvast wat meer informatie terug vinden over het fenomeen "phishing".

Wat is phishing nu eigenlijk?

U kan het zelf ook wel raden: “phishing” komt van “fishing”, of vissen. En dat is precies wat de cybercriminelen proberen doen.

Iedereen heeft wel al eens mails gekregen van “een verre neef" die je veel geld beloofde als je hem zou helpen? Wel; tegenwoordig zien die mails eruit als een officiële mail van uw financiële instelling, van de Belgische overheid of zelfs van jouw favoriete webwinkel.

In de mail "vissen" ze naar alle mogelijke persoonlijke informatie. Bankgegevens en wachtwoorden zijn hier zeer gegeerd. Alles wat ze maar kunnen gebruiken om je geld afhandig te maken.

Andere vormen van phishing zijn mails van zogezegde collega’s, oude vrienden of leveranciers met een verdachte attachment die je computer infecteert als je ‘m opent.

Andere vormen van phishing zijn mails van zogezegde collega’s, oude vrienden of leveranciers met een verdachte attachment die je computer infecteert als je ‘m opent.

Kan je jezelf beschermen tegen phishing?

Gelukkig wel ja! Aan de hand van volgende tips kan je phishing herkennen en voorkomen:

Geef nooit gevoelige informatie

Als je een mail krijgt waarin bijvoorbeeld je bank, makelaar of verzekeraar je vraagt om persoonlijke gegevens te verifiëren, klik dan zeker niet op de link. We kunnen er maar niet genoeg op hameren dat dergelijke instellingen jouw gegevens nooit vragen per mail.

Mocht je toch twijfelen, neem dan zeker contact op met de instelling of het bedrijf dat de mail zogezegd stuurde.

Controleer écht elk detail

Denk je dat je een phishing mail hebt gekregen? Kijk dan alle details na.

Het adres van de afzender moet na de @ eindigen met de naam van het domein van de officiële website. Een officiële mail van ons kantoor zal bijvoorbeeld altijd eindigen op @zkg.be en niet op iets anders.

Staan er telefoonnummers of rekeningnummers in de mail? Surf dan eens naar de officiële website of Google ze  eens en kijk of ze ook écht kloppen.

Grove taalfouten of bizarre zinscontructies wijzen meestal naar frauduleuze mails. Stuur deze dan ook direct door naar verdacht@safeonweb.be.

Kijk slim... of klik niet

Onderzoek aandachtig elke URL in de mail: beweeg je cursor over een hyperlink of hou je vinger erop om de URL te zien. Is het niet duidelijk of het naar een officiële site verwijst, klik er dan niet op!

Meestal is een URL voorafgegaan door “https://” veilig. Maar ook dat is tegenwoordig al geen garantie meer!

And last but not least: wees extreem voorzichtig met bijlagen in mails van afzenders die je niet kent. Zelfs een Word-documentje kan serieuze gevolgen hebben.