item-image

Neemt u ook, net zoals tienduizenden andere Belgen, af en toe uw hond mee in de auto? En neem je die dan best mee op je schoot, vastgeklikt op de achterbank of in een stevige autobench in de kofferbak? Enkele tips om het voor jezelf en je speciale medepassagier zo veilig en aangenaam mogelijk te maken.

Je hond meenemen in je auto: regels en wetgeving

In België is het niet verboden om je hond te vervoeren in je auto. Er bestaan ook geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in je wagen moet meenemen. Moet je hond vast in de auto? Dat is dus niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Zorg ervoor dat je niet gehinderd wordt door je harige passagier en dat je altijd de controle over het stuur behoudt. Diva zet je dus best niet vooraan en als ze op de achterbank zit, belemmert ze maar beter niet de zichtbaarheid op de weg.

Je hond meenemen op de achterbank? Of toch beter een bench?

Op de achterbank heeft een hond vaak wel wat ruimte. Nadeel is dat het dier bij plots remmen, makkelijk naar voor of over de passagierszetel kan vliegen. Klik je hond dus beter goed vast op de achterbank met een aangepaste veiligheidsriem. En installeer liefst ook een veiligheidsrek, zodat je hond niet zomaar over de passagierszetel kan springen of tuimelen bij bruusk remmen.

En ja, het blijft natuurlijk een beetje triest maar de veiligste manier om je hond te vervoeren, is in een autobench voor honden in de kofferbak: dat is een soort kooi die in de koffer wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de koffer. Zo heeft je hond minder bewegingsvrijheid dan wanneer je hem los in de kofferbak zou vervoeren, maar is hij het best beschermd in geval van heftig remmen of een auto-ongeluk.

Je hond mee op autoreis: wat te doen?

  • In sommige landen gelden andere regels omtrent het vervoer per wagen van een hond dan in België. Voor je vertrekt, kijk je dus best eerst de wetgeving van het land van bestemming (én alle landen waar je doorheen reist) na. Zo vermijd je mogelijke problemen en boetes voor het onwettig vervoeren van je huisdier.
  • Zorg ervoor dat je hond niet oververhit raakt. Stop regelmatig voor een drinkpauze, een speelmomentje of een kleine wandeling (aan de lijn).
  • Wordt je hond snel wagenziek? Ga dan zeker eerst langs bij je dierenarts.
  • Maak voor je vertrekt een bagagelijstje aan voor je hond. Neem mee: dierenpaspoort (met chipnummer en vaccinaties), halsband met kokertje (met je vakantieadres, telefoonnummer, …), voeding, speelgoed, eet- en waterbakje voor onderweg, leiband, mand of deken, EHBO-setje inclusief vlooienband en tekentang, poepzakjes, adres dierenarts ter plaatse, …

Is je hond achterlaten in een afgesloten wagen strafbaar?

In België is het achterlaten van je hond in een afgesloten wagen bij warm weer verboden. Dat komt omdat honden niet goed bestand zijn tegen hitte, moeilijk afkoelen en de afloop zelfs fataal kan zijn. Denk er dus aan steeds een raampje open te laten als je jouw hond voor eventjes achterlaat in je wagen. Of nog beter: neem ‘m gewoon met je mee.