item-image

U bent op zoek naar een nieuwe wagen? Dat is een meevaller, want tijdens het Autosalon kunt u zich misschien wel aan een koopje wagen. Hoewel autofabrikanten met heel wat kortingen uitpakken, blijft zo'n aankoop toch steeds een stevige investering. Bereid u daarom goed voor en bedenk welke criteria voor u belangrijk zijn om een nieuwe wagen te kiezen.

Woon-werkverkeer? Een gezinswagen of een sportwagen? Moet de wagen moeilijk terrein aankunnen of is het eerder een kleine stadswagen? Of een combinatie? Welk model en welk type past hier het best bij?

Aantal zitplaatsen, ruimte en instaphoogte

Reist u vaak alleen of met twee? Of met het hele gezin? Hebt u veel kofferruimte nodig? Wat brengt de toekomst u? Gaan de kinderen het huis uit of komt er nog een nieuwe spruit bij? Sta hier even bij stil bij de zoektocht naar een nieuwe wagen. Bovendien is ook de instaphoogte belangrijk. Hebt u rugklachten? Bent u eerder groter van gestalte? Dan kan een hoge instap nuttig zijn. Ook voor het vastklikken van kleine kinderen is dit een plus.

Veiligheidsopties

Steeds meer wagens zijn uitgerust met parkeerhulpsystemen die hindernissen detecteren bij het voor- en achteruitrijden. Of met aandachthulpsystemen die u een signaal geven als u bijvoorbeeld van uw rijlijn afwijkt. Ook voetgangers- en fietsersdetectie komt meer en meer voor. Deze systemen doen uw wagen automatisch stoppen of afremmen voor bijvoorbeeld overstekende voetgangers. En wist u dat uw wagen automatisch kop-staartaanrijdingen kan voorkomen met remhulpsystemen en aanrijdingswaarschuwing?

Brandstof

Kiest u voor een wagen die brandstof verbruikt? Dan bepaalt het aantal kilometers dat u op jaarbasis rijdt of u kiest voor benzine, diesel of LPG. Rijdt u jaarlijks veel kilometers? Dan is LPG veruit het voordeligst. Het inbouwen van een LPG-installatie kost echter veel geld en de wegenbelasting is fors hoger dan wanneer u op benzine of diesel rijdt. Een dieselmotor heeft dan weer meer trekkracht dan een benzinemotor. Dat kan handig zijn als u bijvoorbeeld een caravan achter uw wagen hangt.

Kiest u voor een van bovenstaande brandstoffen? Vergeet dan niet dat elk voertuig een impact heeft op ons milieu. Hoofdzakelijk door de emissies bij het rijden, maar ook door de productie van de brandstof zelf. Er is steeds meer aandacht voor alternatieve brandstoffen. Een goede zaak! Want deze zijn milieuvriendelijker dan de traditionele. Neem daarom zeker ook een hybride of elektrische wagen in overweging.

Leveringstermijn

Hebt u de wagen dringend nodig? Of hebt u meer tijd? Vergeet niet duidelijk de leveringstermijn van uw nieuwe wagen te bespreken om niet voor verrassingen te staan. Dit kan verschillen van merk tot merk en van model tot model.

Laat in de verkoopovereenkomst noteren wat er gebeurt als de wagen niet op tijd geleverd wordt.

And last not but least … bepaal vooraf je budget

Leg voor uzelf een maximumbudget vast. Denk daarbij naast de aankoopprijs ook aan andere kosten die de aankoop van een wagen met zich meebrengt. De jaarlijkse verkeersbelasting, de eenmalige Belasting op Inverkeersstelling, verbruik van uw wagen, onderhoud en natuurlijk de autoverzekering.